Autor:

Rinoplastika je vjerojatno najčešći zahvat u estetskoj kirurgiji koji u velikoj mjeri utječe na sklad i ljepotu lica. Lijep nos doprinosi ljepoti lica, dok deformiran nos postaje markantno obilježje koje odvlači pogled od drugih detalja na licu koje obično želimo istaknuti. Odluka o estetskoj korekciji nosa ne donosi se na prečac i rezultat je dužeg nezadovoljstva pacijenta izgledom vlastitog nosa.

Odluka za rinoplastiku

Vrlo je važno da osoba liječniku točno opiše što ju smeta u izgledu nosa, a zadaća je liječnika da svojim znanjem i iskustvom ukaže pacijentu što je moguće korigirati i kako će se to učiniti. Otvoren razgovor i povjerenje preduvijet su uspjeha na obostrano zadovoljstvo. Kompjuterska simulacija poslijeoperacijskog izgleda nosa olakšava predodžbu pacijentu kako bi njegov nos mogao izgledati. Operacija se u većini slučajeva izvodi u općoj anesteziji što zahtijeva laboratorijske pretrage, EKG i spirometriju nekoliko dana prije same operacije.

rinoplastika1
zatvorena tehnika, pristup na nosnupregradu rezom unutar nosnice

Kontraindikacije

Rinoplastika je estetski zahvat koji se izvodi na zahtjev i zelju pacijenta. Ne operiramo osobe koje imaju nerealna ocekivanja ili boluju od body dysmorphic disorder. Indikacije su vrlo strogo postavljene za izvodjenje rinoplastike prije puberteta. U ostalim slucajevima, kontraindikacije su iste kao kod svih drugih kirurskih zahvata kao npr. poremećaji zgrušavanja krvi.

Nuspojave I moguće komplikacije

Oteklina nosa i lica, modrice, otežano disanje na nos, glavobolja, povišena temperatura, sukrvica iz nosa uobičajene su nuspojave operacije koje se javljaju individualno i u različitom intenzitetu. Najčešće prolaze za tjedan-dva. Od mogućih komplikacija treba spomenuti krvarenje, infekciju, ozljedu kože, neravnine nosnog hrpta, priraslice, asimetriju nosa, širok nos. Većina komplikacija može se zbrinuti konzervativno, a u 10-15% slučajeva potrebna je ponovna operacija nosa.

rinoplastika2
otvorena tehnika - korekcija nosnogvrška šavima i transplantatimahrskavice

Komplikacije nemaju samo oni kirurzi koji ne operiraju.One se mogu spriječiti ispravnim postavljanjem indikacije za zahvat, točnom analizom problema i primjenom adekvatne kirurške tehnike. Važno je da se pacijent pridržava uputa liječnika u poslijeoperacijskom tijeku i dolazi na dogovorene kontrole. Manje korekcije nepravilnosti nosa mogu se ispraviti injekcijama hijaluronskih punila ili masnog tkiva u lokalnoj anesteziji. Za tu tehniku osobito su pogodna manja uleknuća ili asimetrije vrška i hrpta nosa.

Tehnike rinoplastike – zatvorena i otvorena tehnika

Nos se može operirati bez vidljivog reza zatvorenom (endonazalnom) tehnikom ili otvorenim pristupom kod kojeg se koristi rez kože ispod vrška nosa. Odluku donosi liječnik na temelju kompleksnosti problema i svoje edukacije. Prilikom same operacije nepravilnosti hrskavica i kostiju ispravljaju se pomoću oštrih instrumenata – kirurškog noža i dlijeta, a završno modeliranje se vrši pomoću nesorptivnih i resorptivnih šavova.
Prednost zatvorene tehnike je izbjegavanje vidljivog ožiljka i maksimalno čuvanje potpornih struktura nosa dok je prednost otvorenog pristupa bolja vidljivost, a time i bolja mogućnost za preciznu korekciju deformacije. Cijena rinoplastike ne ovisi o tome kojim pristupom se operira, dok razlika u cijeni postoji kod ponovnih operacija – sekundarna rinoplastika. Sve ponovljene operacije su zahtjevnije, rizičnije zbog promjena na tkivu – ožiljaka – pa je i cijena viša.

rinoplastika3
otvorena tehnika: odstranjenje koštane grbe dlijetom

Poslijeoperativna njega

Na kraju operacije na nos se postavlja sloj flastera i imobilizacijski kalup koji imaju funkciju zadržavanja oblika i pozicije nosa u željenom položaju. Kalup se odstranjuje nakon otprilike tjedan dana. Tamponada nosa nakon rinoplastike rijetko je nužna, eventualno samo nekoliko sati nakon operacije, i njezino izbjegavanje olakšava i ubrzava oporavak. Od lijekova koriste se protiupalni lijekovi, kapi i emulzija za nos i lijekovi protiv bolova. Antibiotici su rijetko potrebni. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon dva tjedna, a ovisi o individualnoj situaciji. Veću fizičku aktivnost valja izbjegavati u naredna dva mjeseca.

Slike prije/poslije zahvata - galerija prof. Gjurića

Slike prije poslije rinoplastika

Objavljeno: 08.06.2015

Rinoplastika (operacija nosa) - Novosti

Savjetujte se sa stručnjakom iz struke Rinoplastika (operacija nosa)

Slična iskustva

Rinoplastika (operacija nosa) - Cijene

Cijene od 1.300 €
obično za 2.800 €
Violeta Skorobać Asanin MD, PhD
Cijene od 1.500 €
obično za 2.500 €
Dr. Dinko Tončić
Cijene od 1.800 €
obično za 5.000 €
Poliklinika za estetsku kirurgiju Dr. Tončić
Cijene od 2.000 €
obično za 3.000 €
Dr. Rajko Tončić
Cijene od 2.000 €
obično za 2.350 €
Poliklinika Sinteza
Stručnjaci u vašoj okolini   
patient photography
Zahvate, za koje se spremaju ostali