Autor:

Gubitak kose tisućama godina opterećuje muškarce nešto više, ali i žene. Prvi spisi koji spominju ćelavost datiraju iz 1500 godine prije Krista (Levitski zakonik). Vremenom su i metode liječenja ćelavosti napredovale.

Uzroci čelavosti

Postoji mnogo uzroka ćelavosti. Kod muškaraca se najčešće radi o androgenoj alopeciji što znači da je hormonski uvjetovana, također se može raditi o genetskoj predispoziciji ili o gubitku kose uvjetovanoj starenjem. Kod žena je gubitak kose najčešće povezan s kroničnom hormonskom neuravnoteženosti te menopauzom. Također čest uzrok ćelavosti su i stres, anemije, bolesti štitnjače.

transplantace vlasů

Ne kirurške metode liječenja ćelavosti

Što se tiće lijećenja ćelavosti treba se nastojati ako je moguće ukloniti uzrok. Ako se to ne uspije, jer je često ne moguće, može se pokušati usporiti gubitak kose ili potaknuti njen rast:

  • prilagođavanjem prehrane,
  • prestankom pušenja,
  • korištenjem raznih melema za kosu,
  • tretmanima laserske fototerapije,
  • terapijom PRP-om

Mogu se koristiti i stimulatori rasta kose kao što je Minoxidil, te antiupalna sredstva. Također postoji lijek koji se koristi kao terapija za ćelavost kod muškaraca, to je finasterid, koji se danas izbjegava zbog brojnih nus pojava (post finasterid sindroma) koje mogu trajati mjesecima, ali i godinama nakon prestanka uzimanja finasterida, a to su: oslabljen libido, erektilna disfunkcija, teško postizanje ili nestanak orgazma, depresija, Peyronijeva bolest te ginekomastija.

Transplantacija kose

Transplantacija kose, kao najuspješnija metoda rješavanja ćelavosti razvijala se kroz stoljeća. 1804.g. Baroni-u je uspjelo da u eksperimentu presadi kožu s korjenom kose kod životinje. Kasnije počinju transplantacije na ljudima, prvo velikih graftova koji nisu davali prirodan izgled. Vremenom su se transplantirali sve manji graftovi, mini i mikro graftovi, te je razvijena FUE metoda koja je trenutno najuspješnija metoda transplantacije kose.

Transplantacija kose se izvodi u lokalnoj anesteziji, te je potpuno bezbolna. Potrebno je odrediti donorsku regiju, to je najčešće zatiljni dio vlasište te područje iznad uški jer su tamo folikularne jedinice s najboljim genetskim kodom- skoro nitko na tim dijelovima nije ćelav.

Danas se najčešće koriste:

  • klasična strip metoda
  • FUE metoda transplantacije kose

Strip metoda

Kod strip metode se sa zatiljka izreže koža sa folikularnim jedinicama, dužina i širina izrezane kože ovise o tome koliko je folikularnih jedinica potrebno transplantirati, te se pod mikroskopom ili povećalima reže na jedinice tako da je na svakoj nekoliko folikula. Nakon toga se folikularne jedinice implantiraju na mjesta gdje kose nedostaje. Veliki nedostatak strip metode je ožiljak koji ostaje u području zatiljka, te je vidljiv ako se nosi kraća kosa. Samin time što je u području zatiljka rana, oporavak nakon zahvata je duži.

FUE metoda

Kod FUE metode folikularne jedinice se uzimaju specijalnim uređajem, pod povećalima ili mikroskopom, jedna po jedna s donorske regije koja može biti kao i kod strip metode zatiljak, ali se folikularne jedinice kod ove metode mogu uzimati i s drugih dijelova tijela (prsa, trbuh, leđa...), te se nakon toga specijalnim mikro instrumentima implantiraju gdje je to potrebno, bilo na vlasištu ili na drugim dijelovima tijela. Ovom metodom dobiva se odličan rezultat, prirodan izgled vlasišta, bez ožiljaka.

Nakon transplantacije kose

Nakon transplantacije savjetuje se koristiti antibiotski sprej za tretirane regije, te zaštita tretiranih regija. Pranje kose moguće je već za tri dana nakon transplantacije. Najčešće desetak dana nakon transplantacije vlasi iz transplantiranih folikularnih jedinica ispadnu, a nove počnu rasti za 3-4 mjeseca od transplantacije.

Budućnost liječenja ćelavosti

Smatra se da je budućnost liječenja ćelavosti multiplikacija i kloniranje kose, no za sada još uvijek ove metode nisu u primjeni. Čak i ako dođe do takvog razvitka, opet ostaje kirurgija koja će napraviti restauraciju vlasišta, samo ovaj put se neograničenim donorskim regijama.

Ažurirano: 01.07.2019

Presađivanje kose - Novosti

Muči vas ispadanje kose?

Dr. Maletić Ana

Ispadanje kose je problem žena i muškaraca. Ponekad dođe do gubitku kose zbog procesa starenja, nekada su krivi zdrastveni...

Savjetujte se sa stručnjakom iz struke Presađivanje kose

Slična iskustva

Presadivanje kose

Nives Dr. Maletić Ana Poliklinika Maletić 16.10.2019
Vrijedilo je     

Ljubaznost, profesionalnost cijelog osoblja klinike, ugodan ambijent i atmosfera.

Presađivanje kose - Cijene

Dr. Maletić Ana
Daruvar, Zagreb
Cijene od 2 €
Dr. Maletić Ana
Duško Maletić Dr.med.
Daruvar, Zagreb
Cijene od 2 €
Duško Maletić Dr.med.
Cijene od 1.300 €
obično za 2.000 €
prim.dr.sc. Zoran Veir dr.med.
Stručnjaci u vašoj okolini   
patient photography
Zahvate, za koje se spremaju ostali