Povećanje grudi je operativni zahvat koji se vrši pod potpunom anestezijom i traje oko 1-2 sata. Grudi se obično povećavaju operativnim umetanjem silikonskih implantata koji se smještaju ispod prsne žlijezde ili ispod prsnog mišića. Odabir implantata i mjesta njihovog smještaja ovise o Vašim zahtjevima i konzultacijama s liječnikom. Hospitalizacija nakon operativnog zahvata traje 1-2 dana, oporavak traje obično od 7 do 14 dana.

Povećanje grudi, operativni zahvat koji je poznat i pod nazivom augmentacijska mamaplastika, sastoji se u kirurškom umetanju implantata u pozadinu dojke u svrhu povećanja njenog volumena i poboljšanja oblika. Povećanje grudi obično traže žene koje smatraju da imaju premale ili obješene dojke.

Kirurški zahvati povećanja grudi

implantat1

Prilikom izbora operativnog zahvata povećanja grudi potrebno je razmotriti slijedeće aspekte.

Mjesto reza:

  • ispod nabora dojke

  • oko bradavice

  • u potpazušju

  • u području pupka

Metoda operacije grudi ovisi o želji i dispozicijama pacijentice te o pravilima klinike.

Smještaj prsnog implantata:

  • ispod prsne žlijezde

  • ispod prsnog mišića

  • djelomično ispod prsnog mišića

Obje metode povećanja grudi (ispod prsnog mišića ili ispod prsne žlijezde) imaju svoje prednosti i mane. Kriteriji za odabir najpogodnije vrste implantata jesu kvaliteta i veličina žlijezde, kvaliteta kože i potkožja te jačina i kvaliteta mišića. Dalje mora biti osiguran dovoljni pokrov implantata. Ukoliko pokrov nije dovoljan, implantat je vidljiv izvana što djeluje neestetski. Radi izbjegavanja gore navedenog služe konzultacije  s liječnikom prije plastične operacije grudi kako bi pacijentica uskladila svoje želje i realne mogućnosti, tjelesne propozicije i mišljenje operatera.

Da li je za Vas prikladno operativno povećanje grudi - augmentacija?

Povećanje grudi - plastična operacija grudi uz primjenu implantata je vrlo učinkoviti kirurški zahvat koji je prikladan za žene s nedovoljno razvijenim grudima ili za žene kod kojih je došlo do smanjenja sustava prsne žlijezde na primjer uslijed dojenja ili značajnog gubitka težine.

implantat 2

Optimalni dobni raspon za plastičnu operaciju grudi nije moguće točno odrediti. Sve ovisi posebno o stupnju razvijenosti prsnih žlijezdi, dakle obično tek poslije šesnaeste godine života.

Sigurno je bolje stavljati implantate u dojke koje više neće biti podložne promjenama uslijed dojenja. Međutim, povećanje grudi nije isključeno čak niti poslije navršene osamnaeste godine života žene, dakle prije trudnoće. Međutim, neophodno je računati s time da laktacija i trudnoća uzrokuju promjene veličine i kvalitete prsne žlijezde tako da će kasnije vjerojatno biti neophodno ponovno izvršiti operaciju grudi. Nakon porođaja, iako ne dojite, preporučljivo je pričekati s povećanjem grudi najmanje godinu dana.

Prsni implantati ne utječu na plod niti predstavljaju bilo kakvu opasnost po dijete. Prisutnost implantata ne sprječava sposobnost dojenja. Svjetska ispitivanja nisu dokazala povećani sadržaj silikona u materinjem mlijeku.

Neke žene zahtijevaju da implantati budu smješteni u što najmanjoj međusobnoj udaljenosti stvarajući zavodljivu crtu između dojki. Nažalost, ova je pojava vezana za konstituciju tijela, udaljenost između prsnih žlijezdi i ne može se stvoriti po želji.
Ako ste fizički zdrava i ako imate realna očekivanja, operativno povećanje grudi može biti prikladno rješenje za Vas.

Prije plastične operacije grudi

Prilikom prve konzultacije prije povećanja grudi liječnik će Vas detaljno upoznati s postupkom operacije i prema stanju Vaših grudi i napetosti kože odrediti koji od operativnih postupaka grudi je za Vas najprikladniji. Pokazat će Vam i fotografije prije i poslije plastične operacije grudi kao i pojedinačne vrste prsnih implantata.

Ako imate problem s obješenim grudima, liječnik Vam može preporučiti postupak modeliranja grudi. Liječnik će Vas obavijestiti o tome koje implantate će koristiti i koja je veličina implantata najbolja za postizanje optimalnog rezultata kirurškog zahvata.

U svakom slučaju razmotrite i konzultirajte s Vašim kirurgom sve što očekujete od plastične operacije grudi. Liječnik mora biti prema Vama potpuno iskren i opisati Vam sve postojeće mogućnosti, njihove rizike i ograničenja.

Kako se radi o operativnom zahvatu pod potpunom anestezijom, neophodan je prijeoperacijski pregled te labolatorijsko ispitivanje i EKG kod liječnika opće medicine ili interniste.  Prijeoperacijski pregled trebao bi obuhvaćati i detaljnu anamnezu, dakle povijest bolesti u obitelji, bolesti koje ste pretrpjeli odnosno bolesti od kojih se liječite, alergije itd.. U nekim klinikama možete ovaj pregled apsolvirati i na dan operacije.

Dalje, prije plastične operacije grudi neophodno je isključiti oboljenje grudi ultrazvučnim (sonograf) ili mamografskim pregledom ovisno o starosti pacijentice. Ove preglede obavljaju stručne onkološke ili ginekološke klinike. Posebno kod rizičnih skupina pacijentica koje u obiteljskoj anamnezi imaju oboljenje grudi.

prsni implantat

Od Vašeg liječnika ćete dobiti upute za pripremu prije plastične operacije grudi. 6 sati prije planirane operacije grudi ne smijete jesti odnosno piti. Lijekovi sa sadržajem acetilsalicilske kiseline (ka što su Acylpyrin, Aspirin, Alnagon, Mironal itd.) mogu pojačati krvarenje tijekom i nakon završetka operativnog zahvata pa se ne smiju koristiti oko tjedan dana prije predviđenog datuma operacije. Plastična operacija grudi nije preporučljiva tijekom menzesa, međutim, menzes ne mora biti razlog za odgodu operacije. Preporučljivo je dogovoriti se s ginekologom u vezi obustave uzimanja kontracepcije. Danas prevladava mišljenje da je i nadalje moguće uzimati kontracepciju i preventivno uzimati lijekove protiv zgrušnjavanja krvi – niskomolekularni heparin (na primjer Fraxiparin, Clexan, Fragmin...).

Pretpostavlja se da pacijentica neće oboljeti od akutne bolesti tijekom oko tri tjedna prije planirane operacije grudi (viroza, prehlada i slično). U slučaju bilo kakve bolesti obavijestite Vašeg liječnika o nastalim okolnostima.

Ukoliko pušite, potrebno je potpuno ostaviti pušenje jedan odnosno dva tjedna prije operacije, s time da nije preporučljivo pušiti najmanje dva tjedna nakon operativnog zahvata.

Na dan plastične operacije grudi potrebno je obrijati oblast potpazušja ako je predviđena ova vrsta tretmana. Sa sobom ponesite lijekove koje uzimate (za 2 - 3 dana), potrepštine za osobnu higijenu, papuče, pidžamu, osobne dokumente, elastični grudnjak bez žice, veličine prema odabranim implantatima. Na nekim klinikama možete kupiti ovaj grudnjak. U bolnicu nije prikladno ponijeti sa sobom odjeću koja se navlači preko glave. Nakon povećanja grudi oblačenje ove vrste odjeće može uzrokovati osjetljivu bol.

U okviru pripreme za operativni zahvat dogovorite se s nekim tko će Vas odvesti kući nakon operativnog zahvata, i prema potrebi angažirajte osobu za ispomoć u kućanstvu za dan ili dva nakon operacije.

Cijena plastične operacije grudi plaća se obično na dan dolaska u kliniku, prije početka operativnog zahvata. Predujam se plaća prilikom zakazivanja termina operacije - ovisno o poslovnim uvjetima konkretne klinike. Radi se o operativnom zahvatu po želji klijentice tako da cijenu operativnog zahvata ne plaća zavod za zdravstveno osiguranje. Zbog toga je neophodno uzeti odmor jer za ovu vrstu zahvata nije moguće izdati potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad.

Budućnost implantata

Na Sveučilištu Illinois u Chicagu izvršeno je ispitivanje stimuliranjem matičnih stanica oduzetih iz koštane srži u odnosu na potporni kostur proizveden od biološki podnošljivog materijala. Zahvaljujući ovoj šabloni matične stanice su se razmnožavale, poprimajući pritom unaprijed definirane oblike. Ovako nastala građa masnog tkiva isprobana je na mišjim modelima. Smatra se da će implantati proizvedeni od matičnih stanica predstavljati sigurnu alternativu silikonskim implantatima.

Ažurirano: 23.07.2012

Povećanje grudi - implantati - Novosti

Slična iskustva

Povećanje grudi - poliklinika Tončić Zagreb

Vrijedilo je     

Najbolja klinika. Pohvale

Povećanje grudi - implantati - Cijene

Cijene od 2.500 €
obično za 4.500 €
Violeta Skorobać Asanin MD, PhD
Cijene od 2.800 €
obično za 3.240 €
Dr. Dinko Tončić
obično za 3.600 €
Poliklinika za estetsku kirurgiju Dr. Tončić
Cijene od 2.800 €
obično za 3.500 €
Dr. Rajko Tončić
Cijene od 2.900 €
obično za 4.370 €
Poliklinika Sinteza
Stručnjaci u vašoj okolini   
patient photography
Zahvate, za koje se spremaju ostali