Operacija očnih kapaka (blefaroplastika)

Autor:

Ako se želite riješiti teških vjedja i umornog pogleda blefaroplastika je ispravan izbor. Blefaroplastika (estetska i funkcionalna operacija vjedja) jest kirurški zahvat kojim se uklanjaju viseći i teški kapci koji vas čine starijim ili smetaju jasnom vidu, te vrećice ispod očiju koje licu daju umoran i istrošen izgled. Tehnički govoreći, blefaroplastikom uklanjamo višak kože, masti i mišića, ali i preraspodjeljujemo ostala tkiva u vjedjama tako da konačni rezultat bude pomladjen, ljepši izgled očiju i osvježeno lice. Blefaroplastika je svakako jedna od najefikasnijih metoda u rejuvenaciji lica (ako ne i najefikasnija).

wrinkles

Pridruženi zahvati

Ono što ipak treba naglasiti već na početku, ovom procedurom ne možemo ukloniti tamne prstene, fine linije i bore oko očiju u cijelosti, kao niti korigirati spuštene obrve, za što se primjenjuju druge kirurške ili nekirurške metode. Za potpuni rezultat katkada je uz blefaroplastiku potrebno učiniti i lifting tzv. srednjeg lica (midface). Operater takodjer može savjetovati i lifting (podizanje) obrva ili čela uz ideju da se malo podignu spuštene obrve (koje inače smetaju potpunom rezultatu blefaroplastike) ili osvježi izgled čela. Kao još jedna od pomoćnih i dodatnih metoda za uklanjanje bora oko očiju postoje na raspolaganju neinvazivne metode poput dermalnih punila, Botoxa ili kemijskog pilinga. Na taj način dobivamo cjelovitiji i trajniji učinak.

Preoperativne pretrage

Na prijeoperativnom pregledu pacijent obavezno mora biti upoznat sa nekim manje poznatim, ali vrlo važnim detaljima poput značaja tipa kože, mehanizma stvaranja suza, suhoće očiju, statusa vida i nošenja kontaktnih leća. Sve navedeno spada u obavezne teme konzultacije, uz informiranje o svim eventualnim rizicima i ograničenjima blefaroplastike. Pacijent mora imati realna očekivanja, a takodjer mora biti i bez medicinskih rizika (poput alergija i nekih drugih bolesti). Potreban je takodjer pregled vida te katkada test stanja suznog aparata. Po konzultaciji, slijedi i odluka o odabiru kirurške tehnike, anestezije (najčešće lokalna) te napomena o potencijalnim rizicima zahvata.

Potencijalne komplikacije

Uz pravilan odabir kandidata za operaciju, pažljivu pripremu i izvršenje operacije te disciplinu pacijenta nakon nje, kompikacije nisu česte, ali ih treba napomenuti. U najčešće rizike svakako spadaju:

  • asimetrija,
  • stvaranje potencijalno po vid opasnog hematoma,
  • ektropiona (izvrtanje vjedja),
  • dugotrajna suhoća oka,
  • ozljeda rožnice,
  • ptoza (spuštanje kapka) najčešće je prisutna već i prije operacije, ali je na konzultaciji nepažnjom promaknuta i nekomentirana.

Tehnika blefaroplastike

Nakon postavljanja indikacije i odabira tehnike operacije gornje vjedje, kirurg markira linije na koži kako bi ožiljak bio u postojećoj prirodnoj brazi i na taj način manje vidljiv. Nakon reza i prikaza struktura slijedi redukcija mišića, masti i kože, a na kraju se rez zatvara finim, vrlo tankim šavima. Nakon završetka cijeljenja vidljivost ožiljka bude svedena na minimum.

Operacija donje vjedje započinje kirurškim rezom smještenim neposredno ispod ruba tj. linije trepavica, takodjer u kožnoj brazdi koja se ističe mimikom smijanja. Slijedi takodjer uklanjanje viška tkiva te drugi kirurški postupci koje smo planirali već na prijeoperativnom pregledu, a rez se zatvara istim postupkom kao i na gornjoj vjedji. Donjoj vjedji se može pristupiti i rezom s unutrašnje strane vjedje (konjunktiva), ako je osnovni problem u suvišku masti.

Uobičajeno trajanje operacije je 1 -  2 sata.

Postoperativne upute

Na kraju zahvata nije nužno da se oči pokrivaju u cijelosti, ali je obavezno nanošenje antibiotske masti na operativni rez kao i masti ili kapi protiv suhoće rožnice. Prvih 24 – 48 h savjetuje se boravak u tamijem prostoru te pošteda od pretjeranog napinjanja očnih mišića (čitanje sitnih slova, titlova...). Odredjeni stupanj otekline i stvaranja hematoma je neizbježan, ali se nastoji svesti na minimum. Redovito stavljanje hladnih obloga te podizanje uzglavlja kreveta preporučljivo je kako bi se olakšalo cijeljenje i ubrzao rani postoperativni oporavak. Mogu se propisati i dodatni lijekovi za olakšanje takve nelagode.

Šavi nakon blefaroplastike vade se tipično 4 – 5 dana nakon operacije. 7 – 10 dana nakon operacije operirano područje potrebno je čistiti blagim antiseptičkim sredstvom (tu se može javiti osjećaj suhoće, svrbeža i pritiska). Na kraju slijede obavezne upute operatera o izbjegavanju pojedinih aktivnosti u daljnjem postoperativnim tijeku.

Objavljeno: 02.10.2014

Operacija očnih kapaka (blefaroplastika) - Novosti

Novi svježi pogled bez podočnjaka

Dr. Maletić Ana

Oči i njihov pogled su vrlo važan element svakodnevne vidne komunikacije, ujedno koja odražava status naše svježine i faktora...

Slična iskustva

Liposukcija i operacija očnih kapaka kod doktora Maletića - Daruvar

Vrijedilo je     

Svaka pohvala,lijecniku i osoblju!Ono kada te medicinska sestra ohrabljuje i drzi za ruku. Hvala im na svemu!

Operacija očnih kapaka (blefaroplastika) - Cijene

Cijene od 900 €
obično za 2.000 €
Violeta Skorobać Asanin MD, PhD
Cijene od 1.320 €
obično za 2.040 €
Dr. Dinko Tončić
Cijene od 1.200 €
obično za 2.200 €
Poliklinika za estetsku kirurgiju Dr. Tončić
Cijene od 1.500 €
obično za 2.000 €
Dr. Rajko Tončić
Cijene od 1.100 €
obično za 2.100 €
Poliklinika Sinteza
Stručnjaci u vašoj okolini   
patient photography
Zahvate, za koje se spremaju ostali