Lifting lica (ritidektomija), SMAS face lifting

Autor: ass. prof. Zoran Žgaljardić M.D., Ph.D

Iako godine donose iskustvo, znanje i mijenjaju naš pogled na svijet također donose i promjene u našem izgledu. Svatko ima vlastiti ideal ili simbol ljepote, ali je svima zajednički nazivnik mladolik i svjež izgled. S vremenom dolazi do promjena na našem licu pa i ostatku tijela. Volumen tkiva se smanjuje. Ne samo masnog tkiva (koji nam daje određenu punoću licu i „zdrav izgled“) već i koštanih struktura pa nam tako naša infrastruktura lica atrofira („smanjuje se“), a dolazi i do premještanja iste infrastrukture odn. do pada. U mladosti je naglasak punoće lica u njegovog srednjoj trećini dok se kroz godine taj omjer postupno mijenja u korist donje trećine lice.

Osjećate se mlado? Zašto ne biste tako i izgledali?

Za održavanje mladolikog i svježeg izgleda apsolutno su najbitniji čimbenici zdrava prehrana, san, izbjegavanje stresa i sunca te općenito zdrave životne navike. Npr. spavanje na leđima može odgoditi znakove starenja jer se koža i tkivo lica „ne gužvaju“ kroz noć u krevetu. Također postoje brojni kozmetički porizvodi i tretmani te medicinski neinvazivni tretmani za vratiti mladolikost licu. Dokle god su oni u određenoj dobi i kod određenog stanja lica apsolutno korisni postoji trenutak kada se gubitak i preraspodjela infrastrukture lica uz nastali višak kože više ne mogu nadomjestiti injiciranjem punila niti koža ima kapaciteta za vlastitu regeneraciju induciranu raznim tretmanima. Tada je jedini način za postiči mladolik i svjež izgled face lifiting.

Tko je kandidat za zahvat?

Face lifting je elektivni zahvat te ga najčešće klijent sam indicira te to potvrđuje tijekom konzultacije. Osobe sa hemoragičnom dijatezom te pridruženim uznapredovalim kroničnim bolestima koje anesteziolozi klasificiraju kao visoki stupanj ASA-e nisu kandidati za elektivne kiurrške zahvate. Također klijenti koji u svojoj anamnezi imaju stanje koje dovodi do otežanog cijeljenja, oni na kroničnoj kortikosteroidnoj terapiji te oni sa bolestima vezivnog tkiva nisu idealni kandidati za elektivne zahvate. Iznimno je važno s kirurgom podijeliti svoja stanja te u dogovoru s njim utvrditi daljnje korake.

Što Vam je činiti kada se se odlučite za zahvat?

Prvi korak je izbor kirurga. Važno je da u Vašeg kirurga imate povjerenja. Ponekad je teško izabrati kome ćete povjeriti svoj izgled. Pomaže ako u svojoj okolini imate osobu koja Vas u tom smislu može savjetovat. U suprotnom, vodite se sljedećim:  dugogodišnje iskustvo (važno je da izabranom kirurgu lifting bude rutinski zahvat jer je to ipak jedna garancija), stručni  kredibilitet koji daje mjesto u stručnim asocijacijam- domaćim i posebno internacionalnim je nešto na što se možete osloniti.  I naravno, tijekom konzultacije važno je ostvariti pozitivan transfer. Prije zahvata potrebno je s krirugom podijeliti važne podatke iz Vaše medicinske povijesti kao i kroničnu terapiju koju uzimate te ćete u dogovoru s kirurgom i/ili anesteziologom utvrditi daljnje korake.  Ukoliko ste pušač, preporuča se barem dva tjedna apstinencije prije zahvata. Pušenje je i inače jedan od čimbenika koji dovode do preranog starenja kože. Dva tjedna prije zahvat atakođer se zabranjuje upotreba antiagregacijskih lijekova kao što su Aspirin ili Andol (acetilsalicilna kiselina) budući da oni mogu dovesti do pojačanog krvarenja tijekom zahvata. Prilikom preoperativnog pregleda utvrđuje se stanje lica- kože i potkožnog tkiva. Utvrđuje se vektor pada Vašeg lica te se prilikom operacije u tom smjeru postavlja Vaše lice i time se izbjegava neprirodan izgled.  

Tijek zahvata

Sam zahvat najčešće se vrši u općoj anesteziji ili u lokalnoj sa sedacijom. Lifting lica je jedan od najzahtjevnijih zahvata u estetkoj kirurgiji. Kroz povijest su tehnike mijenjale te se danas najčešće izvodi S-lifitngs ili SMAS (Superficial  Muscular and Aponeurotic System) lifting. SMAS je 3. sloj tkiva lica koji dolazi ispod kože i potkožne masti i čini ju „ovojnica“ koja spaja površne strukture lica sa dubljim strukturama, ovija mišiće zadužene za ekspresiju lica te se iznad zigomatične kosti i ispod, prema vratu nastavlja u druge ovojnice.  SMAS može biti diskretan sloj ali isto tako se može prezentirati i kao izraženiji i deblji sloj.

Rez prilikom face lifitnga je maksimalno skriven. Počinje iznad uške u zoni temporalnog vlasišta, nastavlja se uz prednji rub uške te oko ušne resice zavija u brazdu iza uha. Po završetku cijeljenja tkiva taj ožiljak je gotovo nevidljiv u svakodnevnom životu. Pažljivom preparacijom ulazi se u sloj tkiva iznad prije spomenutog SMAS-a čime se izbjegava oštečenje živca n.facialisa budući da je on u vanjskoj polovici lica smješten dublje od tog sloja. Dobrim poznavanjem anatomije lica te mjesta gdje n.facialis prelazi iz sloja u sloj izbjegava se njegovo oštečenje. Kada se površni slojevi lica odignu i oslobodne od dubljih struktura tada je potrebno restituirati SMAS. SMAS s godinama, kako ide atrofija lica i dolazi do „opuštanja“ kože, pada te ga je potrebno vratiti što je bliže moguće njegovom inicijalnom stanju. Opisane su različite tehnike. Intraoperativno je potrebno utvrditi smjer pada SMAS-a te ga restituirati sukladno s njegovim prirodnim „padom“. Trakcijom kože u smjeru vektora koji se utrđuje preopertavnim pregledom, ali i intraoperativno pozicionira se površni sloj lica te se višak kože odstrani. Pažljivom resekcijom viška koža te izbjegavanjem napetosti na mjestu reza izbjegava se „prezategnuti“ izgled kože kojeg se klijenti najčešće boje. Kombiniranje lasera kao što su Smartlipo1064 NdYag i Lasermar 1500nm možemo dobiti zatezanje kože vrata, smanjiti podbradak, definirati liniju čeljusti čime se postižu bolji konačni rezultati. Tijekom preopertaivne konzultacije važno je klijentu uliti povjerenje te ga riješiti bezrazložnih strahova jer cilj liftinga nije preoblikovanje već kirurško pomlađivanje, u ovom slučaju manje je definitivno više! Cjelokupni zahvat liftinga traje prosječno između 60-120minuta. Mogu se staviti mini-drenovi s ciljem da se ukoliko se nešto krvi pojavi u operiranom području iscijedi. Ukoliko se postave, oni se odstarnjuju nakon par sati ili sutradan.

smas1
Upotreba laserske enegrije tijekom face liftinga

Postoperativne upute

Poslije zahvata Možete ići kući, ili možete biti u sobi za oporavak 5 - 12 sati. Prvih 24 sati morate se se odmoriti kod kuće. Tekuća prehrana se preporučuje. Šavovi se skidaju obično nakon 7 dana. Iznimno je važno nošenje postoperativnog zavoja ili steznika za glavu. Kao i kod bilo kojeg drugog kirurškog zahvata rana je sterilnim povojem zamotana te je zabranjeno skidanje postopertaivnih povoja. Lifting nije bolan zahvat te se klijenti ne žale na bol. Ukoliko manja bol ili neuga bude prisutna kupira se peroralnim analgeticima. Dozvoljene su sve tablete protiv bolova osim onim na bazi acetilsalicilne kiseline (Andol, Aspirin). Budući da se površni sloj lica odiže između slojeva lica koji je avaskularan tako je i sam zahvat liftinga relativno beskrvan. Preporuča se i daljnja apstinencija od pušenja u ranom postopertaivnom tijeku. Da bi se izbjegao nastanak komplikacija iznimno je važno prodržavati se dobivenih postoperativnih uputa. Hipertoničari moraju obavezno uzimati preopertaivno i postopertaivno svoju terpaiju za povišen krvni tlak te držati krvni tlak pod kontrolom. Preporuča se spavanje sa povišenim uzglavljem da bi se izbjegao postoperativni otok. U ranom postoperativnom tijeku važno je izbjegavati napore, toplinu i sunce te iznimno važno mirovanje s glavom dakle da se izbjegava veći opseg pokreta s glavom. Važno je uzimanje terapije propisane pri otpustu kao što je npr.antibiotik.

Komplikacije

Komplikacije zahvata su uvijek moguće, ali u rukama iskusnog kirurga one su svedene na minimum. One uključuju stvaranje hematoma koji je potrebno što ranije izevakuirat. Ukoliko mjestimice postoji pojačana napetost tkiva, što se najčešće događa iza uha može doći do nekroze kože što je iznimno rijetko.  Pojačano ožiljkavanje je moguće kao i kod svakog drugog kirurškog zahvata kao i infekcija koja je zapravo iznimno rijetka. Otok i hematomi mogu nastati. Ako nastanu obično prolaze kroz 7 dana. Promjene osjeta kože su prolazne. Ozljede facijalnog živca se izbjegavaju, kao što je ranije navedeno, operacijom u odgovarajućem sloju te dobrim poznavanjem anatomije i izbjegavanjem opasnih mjesta gdje on ponire površno.

Pridruženi zahvati

Ukoliko postoji pad lica uz donji rub donje čeljusti i obilniju mast podbratka izvodinimo i laserski asistiranu liposukciju podbratka koja istovremeno odstranjuje mast i laserska energija zateže kožu podbratka s ciljem da bi dobili ravnu liniju donje čeljusti koja je jedan od znakova mlađeg izgleda. Moguće je i postavljanje umetka u bradu, što će pomoći da definiranju čeljusne linije i ljepšeg vrata. S obzirom da su oči neodvojiv dio cjeline lica najčešće zajedno sa potrebom izvođenja liftinga lica je potrebno učiniti i korekciju kapaka. Važno je objasniti da je korekcija kapaka odvojen zahvat od face lifitinga koji se može napraviti u istom aktu te se najčešće tako i radi.

Ako postoji izraženiji gubitak masnoća u licu, u istoma aktu može se izvesti i prijenos masti - lipofiling iz drugih dijelova tijela,najčešće iz područja oko pupka. Nazolabijalne brazde ne mogu se korigirati samo face liftingom, zbog toga koristimo laser i punila (hijaluronsku kisleinu, ili vlastitu mast) za korekciju ovog područja, sitnije bore mogu se korirgirati također kombinacijom lasera, radiofrekvencije te pilinga. Također se vrlo često operira i nos jer sa starenjem, nos postaje izduženiji, a vrh nosa pada prema dolje zbog popuštanja ligamentarnog aparata nosa.

Rezultati

Očekivani rezultati moraju biti realni. Zapamtite, face lifting je zahvat pomlađivanja ne preoblikovanja te je stoga njegov cilj povratiti mladolikost i svjež izgled Vašem licu a ne mijenjanje njegovih karakteristika.

smas3
smas5
smas7

Ažurirano: 30.09.2014

Lifting lica (ritidektomija), SMAS face lifting - Novosti

Savjetujte se sa stručnjakom iz struke Lifting lica (ritidektomija), SMAS face lifting

Slična iskustva

Lifting lica (ritidektomija), SMAS face lifting - Cijene

Cijene od 5.500 €
obično za 7.200 €
Violeta Skorobać Asanin MD, PhD
Cijene od 3.960 €
Dr. Dinko Tončić
Cijene od 3.500 €
obično za 6.000 €
Poliklinika za estetsku kirurgiju Dr. Tončić
Cijene od 4.000 €
obično za 5.000 €
Dr. Rajko Tončić
Cijene od 4.000 €
Poliklinika Sinteza
Stručnjaci u vašoj okolini   
patient photography
Zahvate, za koje se spremaju ostali