BOTOX® / DYSPORT® - Izglađivanje bora

Autor:

Botulinum toksin je protein kojeg proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Najčešći oblik toksina koji proizvodi ova bakterija je toksin A. Djeluje tako što se veže na završetke živaca koji pokreću mišić i ulazi u završetke živčanih stanica, te tako blokira lučenje tvari koja izaziva kontrakciju mišića ili lučenje žlijezda znojnica.

Što je botox

Botulinum toksin A je registriran u SAD-u i FDA-u (Food And Drug Administration) kao lijek za liječenje prekomjernog grčenja određenih mišićnih skupina. Koristi se za liječenje blefarospazma, strabizma, vratne distonije, dječje cerebralne paralize, kronične migrene, pretjerano aktivnog mišićnog mjehura, prekomjernog znojenja, te za uklanjanje bora.

Indikacije za primjenu botulinum toksina u estetskoj kirurgiji

U estetskoj kirurgiji botulinum toksin se primjenjuje za brisanje bora najviše na gornjoj trećini lica, te nešto rjeđe za bore oko usta te u području vrata, te za uklanjanje prekomjernog znojenja u području pazušnih regija. U gornjoj trećini lica se tako botulinum toksinom uklanjaju bore u području glabele (iznad korijena nosa), u području nosa, čela, bore oko očiju (Crow"s feet), podižu se obrve i čelo. Danas se sve više Botox primjenjuje za prevenciju nastanka bora, te time i održavanje mladenačkog izgleda.

Kontraindikacije za primjenu botulinum toksina

Najčešće kontraindikacije za aplikaciju botulinum toksina su neuromišićne bolesti (npr. Eaton lambert sindrom, myasthenia gravis), konzumiranje određenih lijekova, alergije na sastojke preparata, infekcija na mjestu koje se planira tretirati.

Opis zahvata

Nakon razgovora o indikacijama i kontraindikacijama za primjenu botulinum toksina, te pregleda, zacrtaju se mjesta gdje se planira aplicirati botulinum toksin, regija se dezinficira, mjesta na koja će se aplicirati botulinum toksin se ohlade specijalnim uređajem da aplikacija nebi bila bolna, te se botulinum toksin ubrizga. Druga mogućnost eliminacije boli je da se prije zahvata mjesta koja se planiraju tretirati namažu kremom lokalnog anestetika.

Ukoliko se radi aplikacija botulinum toksina u pazušne regije za uklanjanje prekomjernog znojenja, zahvatu prethodi test s jodom i škrobom, jodom se namažu regije pazuha, posuše te posipaju škrobom, mjesta na kojima se pojave smeđe mrlje od joda su mjesta pojačanog znojenja. Na ovaj način se detektiraju mjesta na kojima je potrebna aplikacija botulinum toksina.

Nakon zahvata

Nakon zahvata pacijent može napustiti Polikliniku te se vratiti svakodnevnim aktivnostima. Naredna 4 sata pacjent treba ostati u uspravnom položaju, ne leći. Narednih 3-4 dana potrebno je izbjegavati izlaganje suncu, korištenje solarija, masažu tretirane regije. Moguća je pojava crvenila, otoka, boli, peckanja, pojačane osjetljivosti, modrica, infekcije na mjestima aplikacije botulinum toksina, pri aplikaciji oko očiju može doći do ektropiona (deformacija očnog kapka), te pri apliciranju oko usta može doći do poteškoća pri izgovaranju nekih glasova, no ove pojave su iznimno rijetke.

Trajnost rezultata

Botulinum toksin počinje djelovati najčešće 2-6 dana nakon zahvata, te djeluje 4-6 mjeseci. Nakon tog perioda potrebno je ponoviti postupak ukoliko se želi zadržati učinak.

botox1

Mjere opreza

Za uspješnu aplikaciju botulinum toksina vrlo je bitno dobro poznavanje anatomskih struktura, te poznavanje indikacija za tretman botulinum toksinom, djelovanje botulinum toksina,  kao i terapije kod eventualnih komplikacija. Ukoliko se aplicira previše botulinum toksina ili na pogrešna mjesta lice izgleda neprirodno i "zamrznuto". Zbog svega navedenog jako je bitno da botulinum toksin aplicira iskusan liječnik koji je za ovo posebno educiran.

Da bi djelovanje botulinum toxina bilo što bolje bitno je da se preparat aplicira u što kraćem roku nakon otvaranja boćice i pripreme preparata, najbolje je neposredno prije aplikacije pripremiti preparat. Također je bitno da se pakovanja botulinum toksina čuvaju na propisanoj temperaturi, tako se prevenira gubitak djelotvornosti.

Prednosti zahvata

Danas su sve traženiji zahvati u estetskoj kirurgiji oni koji brzo, relativno bezbolno, u što jednostavnijem postupku brišu vremenom nastale promjene. Upravo ove kriterije zadovoljava botulinum toksin.

botox2

Objavljeno: 13.05.2015

Savjetujte se sa stručnjakom iz struke BOTOX® / DYSPORT® - Izglađivanje bora

Slična iskustva

Vrijedilo je     

Dr.Ana je izvrsna i nježna liječnica, individualno pristupa pacijentu, poštujući želje te iskreno savjetuje i sugerira što je potrebno. Imam 40 god,i kombinacijom filera Botoxa i hijaluronske kiseline dr.Ana je uspjela p... Više 

Botox u Beogradu

AnnM Dr. Nenad Stepić 21.03.2019
Vrijedilo je     

Sjajan doktor i vrhunski hirurg. Prezadovoljna intervencijom .

BOTOX® / DYSPORT® - Izglađivanje bora - Cijene

Cijene od 350 €
Violeta Skorobać Asanin MD, PhD
Cijene od 300 €
obično za 500 €
Dr. Dinko Tončić
Cijene od 300 €
obično za 400 €
Poliklinika za estetsku kirurgiju Dr. Tončić
Cijene od 300 €
obično za 500 €
Dr. Rajko Tončić
Dr. Maletić Ana
Daruvar, Zagreb
Cijene od 340 €
Dr. Maletić Ana
Stručnjaci u vašoj okolini   
Zahvate, za koje se spremaju ostali